Je hebt minimaal een havo- of vwo-diploma nodig. Indien je niet een van deze diploma’s bezit maar wel een passend profiel en goede motivatie hebt, dan kunnen we een capaciteitentest afnemen om alsnog dit niveau aan te tonen.
Welke beroepen binnen de ICT bestaan er eigenlijk? Als je al eens gezocht hebt op ICT vacatures, weet je dat deze vraag een lang antwoord heeft. Er zijn namelijk ontzettend veel functies binnen de ICT in uiteenlopende sectoren. Ideaal als je precies weet naar welk ICT beroep je op zoek bent, maar als je je nog aan het oriënteren bent, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Om je op weg te helpen delen we ICT-beroepen voor je op in drie categorieën en geven we een aantal voorbeelden van banen die binnen deze categorieën vallen.
✓ Combineer werken en studeren
✓ Doe relevante werkervaring op bij gave opdrachtgevers
✓ Geniet naast je werk van gezelligheid en leuke collega’s
Meer weten over ICT beroepen?
Neem contact met ons op!
ICT en IT zijn termen die vaak in één adem genoemd worden. Ondanks dat ze veel overeenkomsten met elkaar hebben, zijn er ook verschillen. IT staat voor ‘Informatietechnologie’ en omvat alles wat te maken heeft met het beheren en verwerken van ‘informatie’ met behulp van computers, software en andere digitale oplossingen. Wanneer we de ‘C’ van ICT ('Informatie- en Communicatietechnologie') toevoegen, breidt het domein zich uit met communicatietechnologie. Daarmee wordt de uitwisseling en optimalisatie van informatie tussen mensen en tussen mensen en computers of software bedoeld – zeker in de huidige tijd vindt deze uitwisseling natuurlijk op tal van manieren plaats.
We willen je niet teleurstellen, maar het gaat ons niet lukken om alle ICT beroepen voor je in kaart te brengen, dat gaat om honderden functies in uiteenlopende sectoren. Wel kunnen we een aantal populaire ICT beroepen voor je op een rijtje zetten. Om het wat overzichtelijker te maken, delen we ze voor je op in drie categorieën: ICT beheer, ICT ontwikkeling en ICT consultancy en geven we per categorie een aantal voorbeelden van beroepen die daarbij horen.
ICT beheer houdt zich bezig met het onderhouden en optimaliseren van informatiesystemen en netwerkinfrastructuren binnen organisaties. Dit omvat het beheren van hardware, software en netwerken. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat alles op het gebied van digitale techniek en veiligheid op rolletjes loopt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van beroepen die onder ICT beheer vallen.
Cloud engineer
Een cloud engineer ontwerpt, beheert en onderhoudt cloud gebaseerde infrastructuren: een soort systeembeheerder dus die gespecialiseerd is in cloud services. Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid zijn daarbij sleutelwoorden.
Helpdesk- of supportmanager
Als helpdesk- of supportmanager leid je een team dat verantwoordelijk is voor het oplossen van technische problemen van gebruikers binnen een organisatie.
Vacatures
Binnen de categorie ICT ontwikkeling vallen alle ICT-beroepen die gericht zijn op het ontwerpen en creëren van nieuwe technologieën, software en systemen. Hou je van innovatie en ben je geïnteresseerd in de nieuwste technieken? Dan is een baan binnen deze sector iets voor jou.
Softwareontwikkelaar
Een softwareontwikkelaar ontwerpt, schrijft, test en onderhoudt software. Dat ‘schrijven’ gebeurt met code en dat vereist veel kennis. Er zijn meerdere ‘talen’ waarin software geschreven kan worden, daarom specialiseren softwareontwikkelaars zich vaak in één of soms meerdere van deze talen.
Webontwikkelaar
Een webontwikkelaar is gespecialiseerd in de ontwikkeling van websites en webtoepassingen. Je werkt zowel aan het technische als grafische aspect van de toepassing.
Game developer
Een game developer ontwerpt en creëert videogames. Je werkt vaak in een groter team waarin iedereen een deel van de game bouwt. Denk hierbij trouwens niet alleen aan games voor op je PS5: er worden ook steeds meer educatieve games gemaakt voor bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg.
“Newskool levert sterke en slimme mensen met de juiste ambitie, je komt niet zomaar door hun selectieprocedure heen. Een vlotte onboarding, zaken maar één keer uitleggen en snel op óf boven het niveau van de rest. Daarom kies ik Newskoolers!”
"Wat opvalt is dat alle medewerkers die ik inhuur via Newskool heel snel zelfstandig en proactief werken. Ze blijven zich altijd ontwikkelen en de begeleiding van Newskool kan ik alleen maar toejuichen. Had ik al gezegd dat ik fan ben van Newskool?"
"Ik vind het bijzonder dat Newskool medewerkers de kans geeft zich aan het begin van hun loopbaan te oriënteren bij verschillende werkgevers, zodat zij brede werkervaring kunnen opdoen. Onze communicatie met Newskool is ontspannen, open en prettig."
Naast het beheren van systemen en de ontwikkeling van software, zijn er ook veel ICT beroepen die we kunnen labelen als ‘ICT consultancy’. Binnen deze categorie vallen beroepen die zich richten op het adviseren van organisaties hoe ze technologie in kunnen zetten om bedrijfsprocessen nog slimmer, efficiënter, gebruiksvriendelijker en veiliger in te richten.
Cybersecurity consultant
Een cybersecurity consultant adviseert organisaties over het beveiligen van hun systemen, netwerken en data tegen cyberaanvallen. Zeker nu organisaties steeds verder digitaliseren en het aantal cybercriminelen helaas niet afneemt, is cybersecurity een steeds belangrijker onderdeel binnen de ICT.
Data consultant
Een data consultant helpt organisaties bij het analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden data om strategische beslissingen te nemen die de bedrijfsprestaties verbeteren.
ERP consultant
Een ERP consultant is gespecialiseerd in ‘Enterprise Resource Planning’ systemen – denk bijvoorbeeld aan Exact, Oracle en Afas. Als ERP consultant help je bij de implementatie, configuratie en optimalisatie van ERP-oplossingen om bedrijfsprocessen efficiënt in te richten en slimme integraties en koppelingen te maken.
Zie jij het wel zitten om als ICT’er aan de slag te gaan, maar heb je nog geen tot weinig ervaring binnen deze sector of geen diploma dat hierop aansluit? Geen probleem, we helpen je graag! Wanneer je aan ons profiel voldoet, plaatsen we je op leuke en uitdagende ICT startersfunctie bij gave organisaties zoals Nike, Airbus, Van Dorp en SURF. Ondertussen rond je een hbo- of wo-studie naar keuze af, bijvoorbeeld in de richting van de IT. Wij betalen je een goed salaris voor je werk en nemen de kosten voor je studie op ons. Daarnaast word je als Newskooler opgenomen in de ‘Newskool family’: een superleuke groep collega’s die graag hard werken en doelen behalen, maar ook zeker houden van een goed feestje! Denk jij geschikt te zijn om als Newskooler aan de slag te gaan en sta je te springen om je carrière een vliegende start te geven? Of wil je meer weten over het traineeship? Neem gerust contact op met Mabel voor al je vragen of bekijk hier alvast de vacature.