newskool logo
Menu
May 2024

Duurzaamheid en ICT

Waar denk jij aan als je de term duurzaamheid hoort? Zonnepanelen, windenergie, elektrische auto’s, ledlampen, de verwarming een graadje lager en niet te vaak op vliegvakantie: klopt toch ongeveer? ICT komt vaak niet in dit rijtje voor, terwijl er zeker een relatie tussen duurzaamheid en ICT bestaat. Wist je bijvoorbeeld dat één zoekopdracht in Google gelijk staat aan een lamp die 17 seconden brandt – ja, iemand heeft dit onderzocht. Wetende dat we per seconde wereldwijd meer dan 40.000 zoekopdrachten uitvoeren, kun je wel nagaan dat dit impact heeft. En dan hebben we het alleen nog maar over Google: slechts een onderdeel van de veel grotere en sterk groeiende ICT-sector. Maar ondanks dat de ICT-sector een onderdeel van het duurzaamheidsprobleem is, ligt een groot deel van de oplossingen ook bij de ICT. Hoe dat precies zit, leggen we je graag uit.

Duurzaamheid in de ICT is anno 2024 een erg belangrijk onderwerp. Lees hier alles wat je moet weten en hoe je jouw ICT duurzamer kan maken.

Duurzaamheid ICT: de cijfers

Hoe groot is de ecologische voetafdruk van de ICT-sector precies in cijfers? Wordt het tijd om de papieren encyclopedie (de voorloper van Google voor de jonge lezers) weer uit de kast te halen? Momenteel is de ICT-sector goed voor zo’n twee tot vier procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de mondiale luchtvaart: een flinke voetafdruk dus. En de ICT-sector is nog lang niet uitgegroeid: onderzoekers waarschuwen dat de CO2-uitstoot van ICT in 2040 zelfs op kan lopen tot 14% van de wereldwijde uitstoot. Dat zijn cijfers die er helaas niet om liegen.       

ICT en duurzaamheid: een relatie met twee gezichten

Het interessante aan de ICT is dat ze naast een deel van het probleem ook een deel van de oplossing zijn – een heel groot deel zelfs. De ICT maakt het mogelijk om processen effectiever, slimmer én duurzamer in te richten. Een simpel voorbeeld is een lamp met een sensor die alleen aanspringt als er iemand langsloopt of GPS in je auto die de zuinigste route berekent. Meer geavanceerde ICT-technieken zie je bijvoorbeeld terugkomen in de energiesector. Daar wordt op grote schaal (groene) energieopwekking digitaal geoptimaliseerd door kunstmatige intelligentie en superslimme sensoren in te zetten. Zo kan bijvoorbeeld berekend worden op welke plek een windmolen het beste geplaatst kan worden voor optimaal rendement.    

Het belang van duurzame ICT voor organisaties

Als klein(er) bedrijf investeren in duurzaamheid, is dat geen druppel op een gloeiende plaat? Het is zeker waar dat de grote jongens zoals Google, Microsoft en Amazon een grote verandering in gang kunnen zetten. Maar dat betekent niet dat je als bedrijf of organisatie geen verschil kunt maken. We maken allemaal (groot of klein) onderdeel uit van een grotere keten. De vraag: “Wat draag jij als organisatie bij aan het milieu?” zal daarom in de toekomst steeds vaker gesteld worden: ook zeker binnen de ICT-sector. 

Wil je als bedrijf of organisatie investeren in duurzaamheid, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Een goede eerste stap is om je bedrijfsprocessen onder de loep te nemen: waar kan het slimmer en efficiënter op het gebied van duurzaamheid? Daarnaast zijn er ook veel concrete en praktische oplossingen op het gebied van duurzame ICT. Denk daarbij aan: een papierloos kantoor, randapparatuur zoals telefoons en computers zo veel mogelijk recyclen, gebruik maken van refurbished hardware en werken in de cloud. 

Newskool - pick your talent!

Wil je als organisatie graag investeren in duurzame ICT, maar kan je daar wel hulp bij gebruiken in de vorm van talentvolle IT-professionals? Wij helpen je graag! Onze Newskoolers beschikken over uitstekende digitale vaardigheden en communicatieve skills. Daarnaast zitten ze vol frisse ideeën en zijn ze ambitieus en leergierig. Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn voor jouw organisatie? Bekijk hier ons aanbod en neem voor vragen of interesse gerust contact met ons op.