Verliefd worden of een relatie beginnen met iemand op de werkvloer: is dat eigenlijk wel zo handig? Hoe realistisch is het om werk en privé volledig gescheiden te houden en gaat zo’n relatie niet ten koste van je professionaliteit? Dit zijn relevante vragen die je jezelf kunt stellen wanneer de vonk overslaat tussen jou en een collega. Maar laten we eerlijk zijn… wanneer er liefde in het spel is, verliest je verstand het al snel van je gevoel. Is dat erg? Nee, gelukkig is liefde op de werkvloer iets wat vaker voorkomt: zo’n 4% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft een relatie met iemand binnen hetzelfde bedrijf of organisatie. Het is zelfs in de wet opgenomen dat werknemers recht hebben op bescherming van hun privéleven en daar valt het hebben van een relatie op de werkvloer ook onder. Niets aan de hand dus? Als je het professioneel en transparant benadert en onderstaande do’s – en ook zeker de don’ts – ter harte neemt, hoeft inderdaad niets een gezonde relatie op de werkvloer in de weg te staan.
Laten we voordat we een aantal ‘liefde op de werkvloer valkuilen’ bespreken, eerst eens kijken hoe het wél moet. Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels als je verliefd wordt of een relatie wilt beginnen op de werkvloer?
Het is verstandig om eerlijk en transparant te zijn over je relatie op de werkvloer richting je collega’s en eventuele leidinggevenden. Voorkom ‘middelbare school taferelen’ zoals stiekem kusjes geven in het fietsenhok en ander geheimzinnig gedrag. Het kan zelfs zo zijn dat in je CAO opgenomen staat dat je een relatie op de werkvloer (zeker als er sprake is van een machtsverhouding) moet melden aan bijvoorbeeld je leidinggevende.
Ieder bedrijf of organisatie heeft een eigen werkcultuur met geschreven en ongeschreven regels. Het is daarom verstandig om samen met je partner het arbeidsreglement erbij te pakken en door te nemen wat de gedragsregels zijn bij het hebben van een relatie. Heeft het bedrijf waarvoor je werkt hiervoor geen gedragscode of -regels op papier staan? Vraag dan bijvoorbeeld een gesprek aan om door te nemen hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat jullie relatie goed past binnen de professionele werksfeer.
Naast het kennen van de gedragsregels is het ook verstandig om samen een plan te maken hoe je met je relatie op de werkvloer omgaat. We kunnen ons voorstellen dat je romantischere dingen kunt bedenken om samen te doen, maar het kan jullie (en anderen) een hele hoop lastige situaties besparen. Bespreek bijvoorbeeld met elkaar of jullie ’s ochtends hand in hand het kantoor in huppelen of toch liever niet? Willen jullie graag samen in projectgroepen zitten en waarom wel of waarom niet? Eten jullie altijd samen tijdens de lunch of misschien toch liever met collega’s? Om maar een paar voorbeelden te noemen…
Zorgt een relatie op de werkvloer dan nooit voor problemen? Dat is helaas niet het geval. Sterker nog: het kan met een verkeerde aanpak flink in de soep lopen met een mogelijk conflict of zelfs ontslag tot gevolg. Dus laten we naast hoe het wél moet ook eens kijken hoe het níét moet.
Liefde is toch liefde? Maakt het dan uit met wie je een relatie begint binnen het bedrijf? Dit maakt wel een verschil, zeker als er sprake is van een machtsverhouding: denk aan een relatie tussen een baas en een medewerker. Zo’n relatie kan namelijk zorgen voor ongelijkheid (iemand wordt bewust of onbewust voorgetrokken) en kan de werksfeer negatief beïnvloeden. In dit geval is het extra belangrijk om transparant te zijn over de relatie en te bespreken welke maatregelen wenselijk zijn om getroffen te worden. Zo kan bijvoorbeeld besloten worden dat je niet meer samen in een project of op een afdeling werkt of dat beoordelingsgesprekken door een andere leidinggevende afgenomen worden.
Het is niet verstandig om op de werkvloer alleen nog maar met je partner op te trekken – hoe lastig dit ook kan zijn als je stapelverliefd bent. Je werkt namelijk samen met andere collega’s en daar wil je een professionele en misschien ook wel een vriendschappelijke band mee opbouwen – dat kost tijd en aandacht. Wij zijn een detacheerder en geen relatiedeskundige, maar het lijkt ons niet onverstandig om wat afstand te nemen op het werk, zodat je elkaar thuis ook nog wat nieuws te vertellen hebt.
Liefde op de werkvloer kan heel goed werken, maar is in de praktijk helaas niet altijd een romantisch sprookjesverhaal. Het zal je niet ontgaan zijn dat in de media regelmatig verhalen voorbijkomen van onveilig of grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: helaas ook vaak gerelateerd aan liefdesaffaires of andere intieme relaties op de werkvloer. Het advies in de praktijk is eenvoudig: meld als werkgever elke vorm van ongewenst gedrag altijd bij je leidinggevende of een vertrouwenspersoon binnen de organisatie. En grijp als werkgever altijd in na signalen of meldingen van een onprettige of onveilige werksfeer.
Wij bestaan als detacheerder al meer dan 10 jaar en we werken met jonge mensen in de bloei van hun leven, dus ja: ook binnen Newskool zijn er de nodige liefdes ontstaan tussen medewerkers. De eerste Newskool baby’s zijn zelfs al een feit! We hebben een hele open en transparante bedrijfscultuur en vinden liefde op de werkvloer – natuurlijk wel onder de juiste omstandigheden – alleen maar leuk.
Denk je nu: leuk al die liefdesverhalen, maar ik zou eerst mijn carrière weleens op de rit willen krijgen. Dan is Newskool misschien wel wat voor jou! Als Newskooler werk jij fulltime bij toonaangevende bedrijven zoals Airbus, Gemeente Leiden en SURF en volg je in deeltijd een hbo-
of wo-studie of begin je aan een nieuwe tweede studie. Door de combinatie van werken en leren, aangevuld met persoonlijke begeleiding en een professioneel ontwikkeltraject, geven we jouw carrière een vliegende start. Meer weten of benieuwd naar het traineeship? Neem gerust contact op of bekijk hier de vacature.