“Een ICT’er is toch gewoon iemand die handig is met computers?” Dit horen we helaas nog veel te vaak op de vraag aan welke eigenschappen een goede ICT’er moet voldoen. In de wereld van de IT en ICT volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op en het baanaanbod blijft maar groeien – met name in de breedte. In lijn met deze ontwikkelingen is er binnen de sector steeds meer vraag naar personeel met een aantal specifieke eigenschappen. Het hebben van de juiste persoonlijke eigenschappen (ook wel people of soft skills genoemd) weegt steeds zwaarder dan het hebben van de juiste diploma’s of het beschikken over de juiste vaardigheden.
We zetten hieronder de 5 belangrijkste persoonlijke eigenschappen van een succesvolle ICT’er anno 2020 voor je op een rijtje. Een handig lijstje voor iedereen die overweegt te gaan werken of zich wil laten omscholen binnen de ICT-sector. Maar ook zeker een bruikbaar lijstje voor werkgevers die op zoek zijn naar de juiste persoon om hun ICT-functie op te vullen.
Communicatieve skills worden steeds belangrijker binnen de ICT. Waar ICT’ers vroeger vaak alleen contact hadden met hun collega-programmeurs, hebben ze tegenwoordig contact met het management, projectleiders en zelfs met klanten. Iemand die helder en duidelijk communiceert en aangepast op de ontvanger de juiste toon weet te vinden, heeft een streepje voor.
Het is een misverstand dat de ICT-afdeling van een bedrijf een soort eiland van solisten is. Natuurlijk werken bijvoorbeeld programmeurs soms in hun eentje aan een taak. Maar dit is bijna altijd onderdeel van een groter geheel – ze werken aan een puzzelstuk in een grotere puzzel. Om de puzzel compleet te maken, moet er samengewerkt worden in een team. Een echte teamspeler helpt zijn collega’s, geeft vriendelijke feedback waar nodig en kan omgaan met de kritiek van anderen.
Het vermogen tot analytisch denken is een eigenschap die de ene persoon van nature beter beheerst dan de ander. Mensen met een hoog analytisch vermogen zien sneller verbanden en kunnen beter hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden. Ook kunnen ze als ze een probleem of uitdaging gepresenteerd krijgen, inzoomen tot op detailniveau en tegelijkertijd het grotere plaatje voor ogen houden. Dit is een onmisbare skill binnen de ICT.
Waar het bij analytisch vermogen vooral gaat om het leggen van links tussen bestaande verbanden, gaat het bij creatief vermogen om het kunnen creëren van iets uit het niets. Denk aan een schilder die een wit doek omtovert tot een kleurrijk schilderij, puur vanuit eigen verbeelding. In zekere zin is dat binnen de ICT niet anders. ICT’ers met een hoog creatief vermogen zijn in staat om uit het niets een toepasbaar programma, app of stuk software te ontwikkelen voor een bestaand probleem.
De ontwikkelingen binnen de ICT-sector volgen elkaar in razend tempo op. Het is daarom binnen deze sector essentieel dat je altijd wilt blijven leren. Personen met een natuurlijke vorm van nieuwsgierigheid doen het goed in de ICT. Ze zijn altijd op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen en wat ze nog niet weten willen ze zo snel mogelijk leren.
Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers, met name binnen de ICT-sector. In onze (ICT) traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op.