newskool logo
newskool logo
Mar 2025

Salaris onderhandelen - hoe doe je dat?

Onderhandelen over salaris is best spannend. Want hoe zorg je ervoor dat je een salaris krijgt waar je tevreden mee bent, zonder als een zeurpiet over te komen of (nog erger) in een conflict te belanden? Daarom geven we je graag een aantal gemakkelijke en praktische tips mee die je helpen om het professioneel en vriendelijk te houden en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat je het salaris krijgt dat je verdient.

Praten

Wanneer onderhandel je over salaris?

Onderhandelen over salaris kan op verschillende momenten, maar is niet op ieder moment even handig. Zo is het niet erg gepast om tijdens je sollicitatiegesprek al te gaan onderhandelen over je salaris, je kunt hooguit naar een indicatie vragen. Een geschikt moment om het wél over je salaris te hebben, is tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek. Dit gesprek vindt meestal plaats nadat je succesvol door de sollicitatieronde bent gekomen en is het perfecte moment voor de werkgever om jou een eerste aanbod te doen. We hebben het nu trouwens steeds over salarisonderhandeling bij een nieuwe baan, maar het komt natuurlijk ook voor dat je over je salaris onderhandelt tijdens een lopende baan. Ook dan kun je zeker je voordeel doen met onderstaande tips.     

Salaris onderhandelen - 6 tips

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk                   

Het is verstandig om je goed voor te bereiden op je salarisonderhandeling. Een goede eerste stap is om te onderzoeken wat anderen in vergelijkbare functies en met jouw ervaring verdienen. Een handige tool hiervoor is bijvoorbeeld de online salarischeck. Zo kun je jouw salariswensen meer baseren op feiten in plaats van alleen op emoties. Het is daarnaast verstandig om voor jezelf, met de informatie die je gevonden hebt, een redelijke ondergrens te bepalen – voor minder doe je het niet. Ook is het raadzaam om enkele argumenten paraat te hebben die je werkgever overtuigen waarom jij een bepaald salaris verdient en bedenk ook alvast hoe je eventuele tegenargumenten van je werkgever kunt pareren. 

Tip 2: Geduld is een schone zaak 

Een salarisonderhandeling is vaak een beetje een spelletje waarbij je niet gelijk al je kaarten op tafel moet gooien. Stel dat je stiekem al dolblij bent met het eerste bod, dan is het alsnog verstandig om niet in juichen uit te barsten, maar ze liever vriendelijk te bedanken en met een mooi tegenbod te komen. Gooi ook niet gelijk al je argumenten waarom je een bepaald salaris verdient op tafel, bewaar een paar sterke argumenten voor later in het gesprek of eventueel voor een vervolggesprek. 

Tip 3: Durf te vragen 

Wil je potentiële werkgever niet voldoen aan jouw salariswens? Vraag gerust waarom dit het geval is. Ook wanneer je iets niet helemaal snapt of wanneer je te maken krijgt met vreemde voorschriften, arbeidsjargon of onduidelijke constructies, vraag altijd om uitleg. 

Tip 4: Hou het gezellig

Het doel van een salarisonderhandeling is om samen op een vriendelijke manier een salaris te bepalen waar jullie beiden tevreden over zijn. Het is dus geen strijd waarin iemand als winnaar over de streep moet komen. Wees duidelijk over je wensen, maar blijf altijd vriendelijk en begripvol tegenover je onderhandelingspartner – omgekeerd mag je dan hetzelfde verwachten.  

Tip 5: Bekijk het totaalplaatje 

Ondanks dat een goed salaris natuurlijk belangrijk is, bepaalt dat zeker niet als enige jouw werkgeluk. Bedenk daarom goed welke andere (secundaire) arbeidsvoorwaarden voor jou belangrijk zijn. Wil je bijvoorbeeld graag een auto van de zaak, zou je wel een aantal extra vakantiedagen willen of hou je van flexibele werktijden? Ook over deze voorwaarden valt vaak te onderhandelen. Zeker als je binnen een bedrijf gaat werken met een vaste cao en/of vaste loonschalen, dan kun je hier nog leuke voordelen uit halen. 

Tip 6: Zet alles zwart-op-wit

Last but not least: zorg ervoor dat alle afspraken die jullie maken op papier komen te staan. Beloften zijn pas echt wat waard als ze zwart-op-wit staan. Zo voorkom je in de toekomst dat er onduidelijkheden ontstaan over de eerder gemaakte afspraken en weten zowel jij als je werkgever precies waar jullie aan toe zijn. 

Conclusie: salaris onderhandelen kun je leren 

Over je salaris onderhandelen is gewoon best een spannend moment. Daarom is het goed om te weten dat dit wel degelijk een vaardigheid is waar je jezelf in kunt trainen. Volg deze en meer tips, vraag bekenden om hulp of volg bijvoorbeeld een training op dit gebied. Hoe beter je salaris onderhandelen onder de knie krijgt, hoe zekerder je zult worden van je skills en hoe minder zenuwen de overhand kunnen nemen. Een goede voorbereiding op je salarisonderhandeling kost even tijd en energie, maar het betaalt zich in dit geval letterlijk terug!     

Heb je van deze blog zin gekregen om te solliciteren en lijkt het jou wel wat om als ICT-er aan de slag te gaan, terwijl je betaald een hbo- of wo-studie afrondt? Dan is Newskool misschien wel iets voor jou! Benieuwd? Bekijk hier alvast ons traineeship en neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!