Lijkt een carrière in de IT jou wel wat? Dat snappen wij wel! De IT is een ontzettend leuke, innovatieve en uitdagende sector waar je nooit uitgeleerd raakt. Daarnaast zijn er nog altijd grote tekorten aan IT’ers, waardoor je met een beetje geluk de banen voor het uitkiezen hebt. Maar waar begin je? Wat zijn geschikte en leuke banen voor startende IT’ers? En over welke skills moet je eigenlijk beschikken om in aanmerking te komen voor een baan in de IT? Relevante vragen om jezelf te stellen als startende IT’er. Maar geen reden voor paniek, want in deze blog vind je alle antwoorden op deze vragen. Ben je een bedrijf of organisatie en twijfel je of het verstandig is om starters in de IT aan te nemen? Lees dan ook gerust verder.
Als je op het internet zoekt op banen in de IT kom je er al snel achter dat het aanbod enorm is en zie je de ene na de andere ingewikkelde functieomschrijving voorbij komen. Ook is het niet altijd gemakkelijk te zien of de functie geschikt is voor een starter en kunnen functieomschrijvingen per bedrijf of organisatie sterk verschillen. Kortom: voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. Om je op de goede weg te helpen zetten we hieronder vier functies op een rijtje die geschikt zijn voor starters in de IT, zodat je gerichter kunt zoeken naar een startersbaan die bij jou past.
Een software engineer ontwerpt en bouwt applicaties. Als junior software engineer begin je vaak in een ondersteunende rol, bijvoorbeeld door ontwikkelde software te testen op bugs. Ook leer je programmeren, vaak onder begeleiding van een senior developer, zodat je op termijn zelf ook software en apps kunt bouwen.
Bedrijven verzamelen tegenwoordig heel veel data. Daarbij kun je denken aan gegevens van klanten of de resultaten van een marketingcampagne, maar bijvoorbeeld ook aan data over bedrijfsprocessen. Als junior data analist assisteer je bij het verzamelen, organiseren en analyseren van die grote berg aan data en deel je bruikbare inzichten om processen nog slimmer en efficiënter in te richten.
Als junior systeembeheerder bied je ondersteuning bij het beheer en onderhoud van IT-systemen binnen een organisatie. Van het inrichten van werkplekken, het updaten van hard- en software tot het onderhouden van servers en netwerken: jij zorgt ervoor dat iedereen z’n werk kan doen en de IT op rolletjes loopt.
Een IT servicedesk medewerker biedt technische ondersteuning aan gebruikers binnen een organisatie. Je bent het centrale aanspreekpunt voor alle IT-gerelateerde gebruikersvragen en -problemen. Samen met de gebruiker ga je op zoek naar een oplossing of je schakelt snel met een andere afdeling die het probleem op kan pakken.
Over welke skills moet je precies beschikken om als startende IT’er een leuke baan te vinden? Hieronder lichten we in het kort toe welke hard skills en soft skills (tegenwoordig zeker net zo belangrijk) jou helpen om die topbaan te vinden.
Zonder affiniteit met computers, software en techniek, wordt het lastig om binnen de IT aan de slag te gaan. Heb je ervaring met verschillende softwareprogramma’s, raak je online niet snel verdwaald en bellen familieleden jou op als ze ‘problemen’ hebben met hun computer? Dan zit je goed.
Om gelijk een misverstand uit de weg te helpen: niet voor iedere functie binnen de IT hoef je te kunnen programmeren. Voor een junior software engineer is deze skill bijvoorbeeld vanzelfsprekend belangrijker dan voor een junior systeembeheerder of servicedesk medewerker. Dat gezegd hebbende, kan het zeker geen kwaad om enige basiskennis van code te hebben. Ook al kun je zelf geen code schrijven, het is wel goed om te weten hoe code werkt en wat je ermee kunt.
Het beschermen van data tegen cybercriminelen is (helaas) een essentieel IT-onderdeel geworden voor organisaties. Zijn al je wachtwoorden ‘konijn123’, heb je nog nooit gehoord van termen zoals encryptie, firewalls, een sandbox, VPN-servers en security patches? Dan heb je nog wat huiswerk te doen.
Goede communicatieve vaardigheden – anders dan je misschien denkt – is een van de belangrijkste skills voor IT’ers. IT blijft namelijk deels mensenwerk: je vertaalt bijvoorbeeld de wens van een klant naar een softwareproduct. Ook werk je als IT’er bijna altijd in een team: goede samenwerking en heldere communicatie zijn daarbij essentieel.
Als IT’er moet je in staat zijn om creatieve oplossingen te vinden voor problemen. Daarnaast moet je in grote, complexe systemen en omgevingen het overzicht kunnen bewaren. Een goed ontwikkeld analytisch denkvermogen helpt je daarbij.
Binnen de IT kan de kennis van vandaag morgen alweer achterhaald zijn. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en altijd nieuwe dingen willen leren, is super belangrijk om succesvol te zijn binnen deze sector. Zeker als starter moet je echt gedreven zijn om in korte tijd veel te leren.
En wat als je een bedrijf of organisatie bent? Is het verstandig om starters aan te nemen of brengt dat te veel risico’s met zich mee? Newskool werkt op dagelijkse basis met starters in de IT en weet als geen ander dat ze een zeer waardevolle toevoeging voor jouw organisatie kunnen zijn. Ze beschikken over een frisse blik en een aanstekelijk enthousiasme. Daarnaast zijn ze ontzettend leergierig en zitten ze vaak binnen no time op het beoogde kennisniveau van de functie. Ook zorgen starters voor een fijne balans binnen je organisatie. Oudere en jongere medewerkers kunnen namelijk veel van elkaar leren binnen een organisatie.
Ben je enthousiast om als IT’er aan de slag te gaan, maar heb je nog geen of weinig werkervaring in deze sector? Wij helpen je graag! We plaatsen Newskoolers op leuke en uitdagende IT-startersopdrachten bij gave organisaties zoals Nike, Airbus, Van Dorp en SURF. Ondertussen rond je een hbo- of wo-studie af, bijvoorbeeld in de richting van de IT. Denk jij geschikt te zijn om als Newskooler aan de slag te gaan en sta je te springen om je carrière een vliegende start te geven? Of wil je meer weten over het traineeship? Neem gerust contact op met Mabel voor al je vragen of bekijk hier alvast de vacature.
Ben je als organisatie op zoek naar enthousiaste starters in de IT die staan te popelen om aan de slag te gaan? Wij hebben Newskoolers beschikbaar met uitstekende digitale vaardigheden en communicatieve skills. Daarnaast zitten ze vol frisse ideeën en zijn ze ambitieus en leergierig. Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn voor jouw organisatie? Bekijk hier ons aanbod en neem voor vragen of interesse gerust contact op met Bram.