newskool logo
Menu
Jun 2024

Career make-over

Hoe Loes van een mediterraanse aperitivobar terecht kwam bij een van de grootste ICT-coöperaties van Nederland

Vorig jaar zomer klopte Loes (32) bij ons aan: ze wilde ICT’er worden. We hadden al snel door dat ze perfect matchte met het profiel dat wij zoeken: vrolijk, leergierig, communicatief sterk en intelligent. Ze gaf aan dat ze nog geen studie afgerond had en graag een studie in de richting van de ICT wilde volgen en ondertussen werkervaring op wilde doen. Helemaal perfect, want dat is precies het traineeship dat we aanbieden! Inmiddels werkt ze bij SURF op de IT-support afdeling en volgt ze met succes de studie HBO-ICT in de richting software engineering. Maar wat deed ze voordat ze bij ons aanklopte? Hoe kwam ze bij Newskool terecht? Waarom besloot ze ineens ICT’er te willen worden. En wat is haar advies voor mensen die ook zo’n carrière switch willen maken? In gesprek met Loes beantwoordt ze deze en meer vragen en schetst ze voor ons hoe haar droombaan eruitziet.

Omscholen naar de ICT. Loes vertelt je over haar overstap naar ICT vanuit de horeca en hoe ze een opleiding gestart is.

Wat deed je voordat je Newskooler werd?

“Ik heb verschillende studies gevolgd, maar nooit eentje afgemaakt. De jaren voordat ik bij Newskool ging werken, heb ik veel verschillende baantjes in de horeca gehad – met veel plezier overigens. Zo heb ik onder andere lange tijd als bedrijfsleider in een superleuk mediterraans barretje gewerkt in Delft (Lakila heet het). Tijdens de coronacrisis – natuurlijk geen gemakkelijke tijd voor de horeca – ben ik om mij heen gaan kijken wat mijn andere mogelijkheden waren op carrièregebied. Ook had ik altijd in mijn achterhoofd dat ik misschien nog een studie af wilde maken.”

En ineens wist je het: ik wil ICT’er worden?           

“Haha, nou ja eigenlijk wel! Ik zag een advertentie voorbij komen over ICT en dat trok gelijk mijn aandacht. Ik hou heel erg van puzzels en ik vind het leuk om probleemoplossend te denken. Daarnaast vind ik ontwerpen ook heel leuk. Die twee dingen komen heel mooi samen binnen de ICT: zeker als software engineer. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik hiervoor meer een boeken- dan een computermens was en dat ik niet zo veel van de ICT wist. Er is echt een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan!” 

Hoe kwam je bij Newskool terecht?

“Ik had eerst via Bit Academy een cursus gevolgd om de basis van programmeren te leren: dat smaakte naar meer. Ik wilde graag een ICT-studie gaan volgen en tegelijkertijd ervaring opdoen in de praktijk. Ik kwam online het traineeship van Newskool tegen en dat sloot daar perfect op aan. Er was van beide kanten gelijk een goede klik, dus voor ik het wist kon ik aan de slag. Inmiddels werk ik met veel plezier op de IT-support afdeling bij SURF, een grote ICT-coöperatie binnen het onderwijs en onderzoek en volg ik in deeltijd de studie HBO-ICT in de richting software engineering. 

Wat is de grootste verandering als je je leven van toen vergelijkt met je leven van nu?

“Ik had hiervoor nog nooit een kantoorbaan gehad, dus dat is wel een grote verandering! Aan het begin vond ik dat ook best wel spannend, maar tot nu toe bevalt het heel goed. Ik vind ook juist de afwisseling met mijn studie erg fijn: het wordt nooit saai en het zorgt voor een fijne balans.”

Wat is je advies voor iemand die zo’n carrièrestap wil maken?   

“Als je interesse hebt in de ICT en klaar bent voor een volgende stap in je carrière, zou mijn advies zijn: gewoon doen! Zeker ook binnen de horeca kwam ik vaak collega’s tegen zonder een diploma. Er is natuurlijk niets mis met werken in de horeca, maar als je wel andere wensen hebt voor de toekomst zijn er altijd mogelijkheden – Newskool is daar een perfect voorbeeld van.

 

Daarnaast denk ik dat het ook verstandig is, als je zo’n stap wilt maken, om goed te weten wie je bent en wat je wilt. Zo werd bij mij niet heel lang geleden vastgesteld dat ik ADD heb. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo van het ‘labeltjes plakken’, maar bij mij vielen er hierdoor wel ineens veel dingen op zijn plek. Het gaf mij de mogelijkheid om gerichter met mijn persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Dat helpt mij in mijn persoonlijke leven en ook zeker op m’n werk.”          

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Ik hoop natuurlijk allereerst af te studeren en nog veel te leren op de werkvloer. Als dat allemaal klaar is, zie ik mijzelf wel werken als een software engineer. Het creatieve aspect daarvan spreekt mij erg aan, zeker in combinatie met de vrijheid die je vaak hebt om bijvoorbeeld remote te werken. Lekker een paar maanden per jaar overwinteren en werken in een zonnig land, dat lijkt mij echt heerlijk!”

Ben je enthousiast geworden van het verhaal van Loes en lijkt werken en studeren in de ICT jou ook wel wat? Wij helpen je graag! Meer weten of benieuwd naar het traineeship? Neem gerust contact op of bekijk hier de vacature.