newskool logo
Menu
Aug 2024

De zin en onzin van vakantie

Vakantie is geen nieuw fenomeen. Uit de geschiedenisboeken blijkt dat de Romeinen al met ‘vacantio’ gingen, wat in het Latijn ‘vrij zijn van verplichtingen’ betekent. Sinds mensenheugenis trekken we er dus op uit om tot rust te komen, nieuwe plekken te ontdekken en kennis te maken met andere culturen. Leuk en aardig, maar hoe zinvol is vakantie eigenlijk? Brengt het in ons drukke bestaan geen onnodige extra stress met zich mee? Hoe vind je de perfecte ‘vakantiebalans’ en wat is de filosofie van Newskool over vakantie? We zochten het voor je uit!

De zin en onzin van vakantie

Is vakantie zinvol?

De vraag of vakantie zinvol is, houdt de wetenschap ook al een tijdje bezig. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat vakantie (en ontspanning in het algemeen) een positieve invloed op onze mentale gezondheid heeft en zorgt voor een goede balans in ons leven. Tijdens je vakantie neem je even afstand van je dagelijkse leven en dat geeft een gevoel van vrijheid en autonomie. Ook word je niet geleefd door verplichtingen en deadlines: dat heeft een positief effect op ons mentale welzijn. Ook het sociale aspect van vakantie doet ons goed: lekker onder de mensen zijn en aandacht hebben voor je partner, familie of vrienden. Daarnaast tonen onderzoeken ook nog eens aan dat vakantie goed is voor onze eigenwaarde en dat we de nodige zelfkennis opdoen tijdens vakantie. Inpakken en wegwezen dus?

Van ‘druk, druk’ naar ‘stress, stress’

Toch zijn er ook tegenargumenten – niet zo zeer om tot rust te komen – maar wel om op vakantie te gaan. Sommige mensen pakken een dag na een drukke periode op het werk gelijk hun spullen in voor een verre reis naar een vakantiebestemming. De drukte van het dagelijkse leven maakt dan gelijk plaats voor vakantiestress. Bovendien kan het gevoel van ‘moeten genieten’ tijdens een dure vakantie juist druk en teleurstelling veroorzaken als de ervaringen niet aan de verwachtingen voldoen. De kunst is dus om de voordelen die vakantie met zich meebrengt niet te laten overschaduwen door de potentiële stress die daarbij komt kijken. Maar hoe doe je dat?

‘It’s all about balance’

Om optimaal te genieten van de voordelen die vakantie met zich meebrengt, kies je voor een vakantie die bij jou en je huidige persoonlijke situatie past – zonder je te laten beïnvloeden door vrienden, social media of verleidelijke advertenties. Zit je bijvoorbeeld op je werk een beetje in een sleur en kun je wel wat avontuur gebruiken, dan kan een avontuurlijke hike in de Alpen wonderen doen. Heb je daarentegen een drukke periode achter de rug en kun je wel wat rust gebruiken, kies dan liever voor een ontspannen vakantie waar je lekker kunt relaxen. En goed om te weten: om van de eerder genoemde positieve voordelen van vakantie te profiteren, hoef je niet naar een tropisch oord aan de andere kant van de wereld, op de camping in eigen land profiteer je net zo goed van deze voordelen.

Dedicate and celebrate: a Newskool philosophy

Newskoolers combineren in het traineeship een fulltime baan met een deeltijd studie en weten dus als geen ander wat het is om hard te werken, doelen te behalen en het maximale uit zichzelf te halen. Maar ze weten ook hoe belangrijk het is om rust te pakken en optimaal van het leven naast je werk te genieten. Daarom geven we onze Newskoolers voldoende vakantiedagen en organiseren we gezellige borrels en leuke uitjes. Want wij geloven dat een gezonde balans tussen werk en ontspanning essentieel is om het beste uit jezelf te halen!    

Sta je aan het begin van je carrière en ben je klaar voor een uitdaging? Bekijk gerust eens ons traineeship waarin je werken bij toonaangevende opdrachtgevers combineert met een hbo- of wo-studie? Wil je meer weten of heb je gelijk wat vragen? Neem gerust contact met ons op!