Stel je hebt al een studie afgerond, maar je wilt graag een tweede studie volgen: bijvoorbeeld omdat een ander vakgebied je toch meer aanspreekt, omdat je de kans op je droombaan wilt vergroten, of omdat je eenvoudigweg het gevoel hebt nog niet uitgeleerd te zijn. Ondanks dat de overheid en onderwijsinstellingen ‘een leven lang leren’ graag als motto gebruiken, zijn de kosten voor het volgen van een tweede studie vaak afschrikwekkend hoog. Een ‘leven lang leren’ komt daardoor in de praktijk vaak ook neer op ‘een leven lang betalen’. Hoe dat precies zit en welke mogelijkheden je hebt om toch een tweede studie te volgen zonder hoge kosten, leggen we je graag uit.
Om de vraag te beantwoorden wat een tweede studie jou kost, is het handig om eerst het verschil te kennen tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. Laten we beginnen met het wettelijke collegegeld. Dit is een vast bedrag dat voor iedere student gelijk is. Dit bedrag is niet genoeg om de kosten van een student te vergoeden, maar de overheid betaalt (voor een eerste studie) de rest van de kosten. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt het wettelijke collegegeld € 2.314. Als je al gestudeerd hebt, ben je vast bekend met deze terugkerende financiële verrassing.
Maar wat is dan precies instellingscollegegeld? Wanneer je een bachelor- of masterdiploma hebt behaald en daarna nog een tweede studie wilt volgen, stopt de overheid met het betalen van de aanvullende kosten voor je studie en ga je in plaats van het wettelijke collegegeld de volle mep betalen: instellingscollegegeld genoemd. Vond je het wettelijke collegegeld al een flinke aanslag op je bankrekening? Hou je dan vast: je betaalt namelijk gemiddeld zo’n € 8.500 instellingscollegegeld per jaar. In tegenstelling tot wettelijk collegegeld gaat het hier niet om een vast bedrag. Iedere onderwijsinstelling mag zelf de hoogte van het instellingscollegegeld bepalen.
Omdat het simpelweg niet voor iedereen haalbaar is om ieder jaar zo’n hoog bedrag aan instellingscollegegeld te betalen, is het de moeite waard om te bekijken of er slimme manieren zijn om het instellingscollegegeld te omzeilen – natuurlijk netjes binnen de regels. Hieronder zetten we er 5 voor je op een rijtje.
Wanneer je een tweede studie begint voordat je een andere studie afgerond hebt, blijf je wettelijk collegegeld betalen: je hebt immers nog geen diploma behaald. De kans is wel groot dat je vertraging oploopt met je afstuderen. Ga hierover in gesprek met je onderwijsinstelling om de mogelijkheden (die er vaak zijn) te bespreken.
De tekorten in de zorg en het onderwijs zijn problematisch. Om omscholing aan te moedigen, betaal je geen instellingscollegegeld wanneer je een tweede studie binnen de gezondheidszorg of het onderwijs volgt. Maar let op: je eerste studie mag niet binnen één van deze twee richtingen zijn, anders betaal je alsnog gewoon instellingscollegegeld.
Heb jij wel zin in een buitenlandavontuur? Dan kun je er ook voor kiezen om buiten Nederland een tweede studie te volgen. Zo is bijvoorbeeld het onderwijs in Scandinavië (ook voor een tweede studie) helemaal gratis – als je wel van een biertje houdt, is dat trouwens maar goed ook, want daar betaal je in Zweden wel de hoofdprijs voor. Je moet dan logischerwijs wel in het land waar je studeert, wonen en ingeschreven staan.
Werk je op dit moment voor een werkgever? Dan kun je vragen of zij (deels) de kosten voor je tweede studie op zich willen nemen. Veel werkgevers staan positief tegenover medewerkers die zichzelf willen blijven ontwikkelen en bieden interessante regelingen aan.
Newskool geeft talentvolle starters op de arbeidsmarkt de mogelijkheid om volledig kosteloos een hbo- of wo-studie naar keuze af te ronden. En ja, dat mag ook een tweede studie zijn! Hoe dat werkt? Je volgt bij NewSkool een traineeship waarin je werken en studeren combineert: je werkt fulltime op ICT-afdelingen van toonaangevende opdrachtgevers en rond in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Wij betalen je volledige studie en voor je werkzaamheden ontvang je een marktconform salaris. Daarnaast krijg je ieder jaar 25 vakantie- en 10 studiedagen voor de nodige ontspanning. Klinkt interessant? We gaan graag met je in gesprek!
Neem contact met ons op en maak kennis met Newskool!