newskool logo
Menu
Jul 2024

Ergonomisch werken in de ICT

Bij Newskool zijn we goed in het opsommen van de voordelen van werken in de ICT. En geef ons eens ongelijk, want er zitten tal van voordelen aan werken in de ICT: het is spannend, uitdagend, de banen liggen voor het oprapen en je raakt nooit uitgeleerd. Een van de redenen waarom sommige mensen toch twijfelen aan een baan in de ICT, is dat het wel een echte kantoorbaan is waar je veel tijd doorbrengt achter je computer. Gelukkig is het banenaanbod in de ICT tegenwoordig zo breed, dat je zeker niet meer kunt zeggen dat iedere ICT’er de hele dag achter zijn scherm doorbrengt. Wel blijft het in veel gevallen een kantoorbaan en daarom is ergonomisch verantwoord werken belangrijk. Wanneer iemand bijvoorbeeld te veel (of verkeerd) zit tijdens zijn werk of een verkeerde houding aanneemt, kan dit leiden tot vervelende fysieke klachten. Gelukkig is er ook binnen de ICT steeds meer aandacht voor ergonomie op de werkvloer. Hieronder leggen we je daarom graag uit wat ergonomisch werken in de ICT precies is en geven we je tips hoe je ook als ICT'er kunt genieten van een gezonde, veilige en klachtenvrije werkomgeving!

Ergonomisch werken is binnen de ICT essentieel voor een gezonde en veilige werkomgeving. Bekijk deze handige tips om jouw ICT-werkplek te optimaliseren.

Wat is ergonomisch werken in de ICT?

Bij ergonomisch werken denken veel mensen aan een goede bureaustoel en een beeldscherm op ooghoogte… en dat was het wel ongeveer toch? Nee, ergonomie op de werkvloer gaat tegenwoordig veel verder dan dat. Ergonomisch werken omvat het optimaliseren van de gehele werkomgeving om zowel het fysieke als het mentale welzijn van medewerkers te garanderen. Een fijn ingerichte werkplek en bijvoorbeeld een goede bureaustoel horen daar zeker bij, maar bijvoorbeeld ook het optimaliseren van werkprocessen en het aanbieden van flexibele werktijden vallen allemaal onder het bredere begrip ergonomie.

Tips om ergonomisch te werken

Genoeg over wat ergonomie precies is: laten we naar een aantal concrete tips kijken hoe jij ervoor zorgt dat je vitaal en gezond blijft op de werkvloer.  

1. Kies voor een ergonomisch vriendelijk bedrijf

Als je gaat solliciteren op een baan in de ICT, is ergonomie waarschijnlijk geen doorslaggevende factor waarom je wel of niet voor een bedrijf kiest. Toch is het slim om dit wel in je overweging mee te nemen. Een fijne werkomgeving en ergonomie gaan namelijk vaak hand in hand en zijn uiteindelijk zeker van invloed op jouw werkplezier.

2. Optimaliseer je werkplek

Zorg ervoor dat je werkplek zo ergonomisch mogelijk ingericht is op jouw maten en voorkeuren. Bij grotere bedrijven is er vaak een specialist die je daarbij kan helpen. Denk hierbij aan een goede bureaustoel voor een fijne en gezonde zithouding, een monitor op een goede hoogte zodat je nek in een neutrale positie blijft en bij voorkeur een externe muis en een toetsenbord.

3. Verminder je zittijd

“Zitten is het nieuwe roken”, is een uitspraak die je misschien weleens voorbij hoort komen. Op zich is met zitten niks mis. Het probleem zit ‘m in het te veel zitten, dat kan leiden tot vervelende klachten en zelfs ziektes. Zit je veel op je werk? Probeer dan ieder half uur even te staan en te bewegen. Een zit-sta bureau kan ook uitkomst bieden. Wil je helemaal goed bezig zijn? Doe dan wat oefeningen achter je bureau. We hebben het dan niet over een hele aerobics workout (in bijpassend outfit): gewoon wat simpele rek en strek oefeningen doen al wonderen.

4. Hou je schermtijd in de gaten

Tegenwoordig heb je verschillende apps die in de gaten houden hoe lang je schermtijd is: dat is vaak schrikken geblazen! Het is daarom goed om je bewust te zijn van je schermtijd. Te veel schermtijd kan zorgen voor milde klachten zoals hoofdpijn en droge ogen, maar ook voor serieuzere klachten zoals beschadiging van je zicht. Heb je op kantoor veel naar een scherm gekeken? Pak dan bijvoorbeeld thuis eens een boek in plaats van gelijk de tv aan te zetten.

5. Gebruik je creativiteit  

Een stukje ‘creatief ergonomisch denken’ kan nooit kwaad. Moet die brainstormsessie bijvoorbeeld per se in de vergaderruimte gehouden worden of is het ook te combineren met een wandeling door het park?

6. Luister naar je lichaam

Het fijne aan ons lichaam is dat het meestal vanzelf signalen afgeeft als er iets niet goed gaat. Dan is het alleen wel een kwestie van luisteren naar die signalen – daar gaat het helaas soms fout. Krijg je bijvoorbeeld last van hoofdpijn, vermoeidheid of pijn in je gewrichten? Dit zijn signalen om het even rustig aan te doen.

Met deze tips is het mogelijk om binnen de ICT op een fijne, veilige en gezonde manier te werken. Wij van Newskool hechten veel waarde aan een gezonde werkomgeving en zien op dagelijkse basis bij onze klanten in de ICT supergave oplossingen voorbij komen op het gebied van ergonomisch werken: van stilteruimtes tot deskbikes. Lijkt werken in de ICT jou trouwens wel wat? Als Newskooler werk jij fulltime bij toonaangevende bedrijven en volg je in deeltijd een hbo- of wo-studie of begin je aan een nieuwe tweede studie. Door de combinatie van werken en leren, aangevuld met een professioneel ontwikkeltraject, geven we jouw carrière een vliegende start. Meer weten of benieuwd naar het traineeship? Neem gerust contact op of bekijk hier alvast de vacature.