newskool logo
Menu
Mar 2024

Game changers: Huberman Lab

In gesprek met Richard over de podcast

Bijna iedereen heeft wel een game changer: dat ene boek waardoor je voor altijd anders naar de wereld kijkt, een handige app waardoor je nooit meer een afspraak vergeet of een levensadvies van je oma dat je altijd bijgebleven is. In deze blogserie gaan we met verschillende Newskoolers in gesprek over hun game changers. Vandaag doen we dat met Richard. Hij werkt nu bijna een jaar bij Newskool en timmert hard aan de weg. Van System Engineer op de support afdeling van een groot bedrijf is hij druk bezig om de overstap te maken naar IT Operations Engineer. Zal zijn succesvolle carrièreverloop iets te maken hebben met zijn game changer? Daar komen we maar op één manier achter!

In gesprek met Richard over de Huberman Lab podcast

De game changer voor Richard

“Mijn game changer is de podcast van neurowetenschapper Andrew Huberman, genaamd de Huberman Lab podcast. Ik kwam de podcastserie een aantal jaren geleden toevallig tegen op YouTube en was meteen verkocht. Sindsdien volg ik de podcast op de voet. Meestal kijk ik het op YouTube met beeld, maar ik zet het bijvoorbeeld ook weleens op de achtergrond op als ik aan het koken ben – dat is het fijne aan een podcast natuurlijk.”

Waar gaat de podcast over?  

“Andrew Huberman is een neurowetenschapper en hij praat over allerlei dagelijkse problemen waar we als mensen in de huidige tijd tegenaan lopen, denk aan stress, slaapproblemen, voeding, mentale gezondheid, sociale contacten en ga zo maar door. Hij benadert deze problemen vanuit de neurowetenschap en legt uit hoe bepaalde processen in onze hersenen werken en hij geeft tips en inzichten om met deze dagelijkse uitdagingen om te gaan. Het sterke aan de podcast vind ik dat neurowetenschappelijke processen, die natuurlijk heel complex zijn, op een begrijpelijke manier uitgelegd worden. Je kunt de inzichten echt in de praktijk toepassen. Zeker in een tijd waarin je niet meer zomaar alles wat je online vindt kunt geloven, vind ik het extra fijn dat deze podcast teruggrijpt naar de wetenschap.”

Waarom is het voor jou een game changer?

“Ik geloof dat je als mens nooit uitgeleerd bent en jezelf altijd persoonlijk kunt blijven ontwikkelen. De podcast van Andrew Huberman helpt mij daarbij. Het geeft mij handvatten hoe ik mijn leven slimmer in kan delen – ik hou van structuur – en inzichten in hoe ik dingen soms net wat anders kan benaderen of aanpakken. Zo was er bijvoorbeeld afgelopen jaar een periode dat ik het erg druk had, wat de nodige stress met zich meebracht. Toevallig zag ik toen een podcast van Huberman over stressmanagement voorbij komen. Dat gaf mij inzichten waar ik veel aan gehad heb. Iets leren en het meteen in de praktijk toe kunnen passen, vind ik erg fijn. Ik denk dat Newskool daarom ook zo goed bij mij past: we doen niets anders.”

Dus, allemaal naar deze podcast luisteren?

“In eerste instantie zeg ik ‘ja’: het is een super leerzame podcast met een hele fijne wisselwerking tussen de wetenschap en onze alledaagse uitdagingen. Maar om de podcast te waarderen, moet je wel geïnteresseerd zijn in persoonlijke ontwikkelingen en gezondheid. Bovendien is de podcast in het Engels en kan ik je alvast waarschuwen dat er regelmatig lastige wetenschappelijke termen voorbij komen. Dat is misschien niet voor iedereen goed te volgen. Aan mijn collega Newskoolers zou ik het trouwens zeker aanraden. We volgen allemaal een uitdagend traineeship waarin we werken en studeren combineren: een goede en gezonde balans vinden tussen hard werken en voldoende ontspannen, is daarbij super belangrijk. Ik ben heel benieuwd wat jullie van de podcast vinden en of het voor jullie misschien ook wel een game changer is!”

Als Newskooler werk jij fulltime bij toonaangevende bedrijven zoals Nike, Airbus en Danone en volg je in deeltijd een hbo- of wo-studie of begin je aan een nieuwe tweede studie. Door de combinatie van werken en leren, aangevuld met persoonlijke begeleiding en een professioneel ontwikkeltraject, geven we jouw carrière een vliegende start. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar het traineeship? Neem gerust contact met ons op of bekijk hier alvast de vacature.