newskool logo
Menu
Jul 2024

IT studeren

- de juiste keuze voor jou?

IT studeren: lijkt jou dat wel wat? Je bent niet de enige die daar zo over denkt. Het aantal studenten dat kiest voor een studie in de richting van de IT neemt namelijk al jaren gestaag toe. Dan denk je misschien: als al zoveel mensen IT studeren, zijn er dan straks nog wel banen voor mij? Daar hoef je je gelukkig geen zorgen over te maken. Ondanks het stijgende aantal IT-studenten, neemt het aantal openstaande IT-vacatures nog steeds niet af – de vraag naar nieuwe IT’ers is simpelweg te groot. Okay, aan opties voor banen dus geen gebrek. Maar hoe weet je of IT studeren echt iets voor jou is? Om je te helpen, bekijken we alvast een aantal IT-studies die mogelijk interessant voor jou kunnen zijn. Ook sommen we op welke persoonlijke eigenschappen erop wijzen dat de IT een goede keuze voor jou is en gaan we na of de vooroordelen die spelen rondom IT eigenlijk wel kloppen.

 IT studeren

Welke IT-studies bestaan er?

Om je een beter beeld te geven waar je aan moet denken bij IT studeren, nemen we gelijk een aantal voorbeelden van mogelijke studies met je door. We hebben ze opgedeeld in drie niveaus (mbo, hbo en wo) en geven per niveau twee voorbeelden van studies (er zijn er natuurlijk veel meer). Voordat we een kijkje nemen naar de studiemogelijkheden willen we nog even kort het verschil toelichten tussen IT en ICT. Voor veel mensen is het onderscheid tussen deze twee – en dat is heel begrijpelijk – nog niet helemaal helder. IT staat voor ‘Informatietechnologie’ en omvat alles wat te maken heeft met het beheren en verwerken van ‘informatie’ met behulp van computers, software en andere digitale oplossingen. Wanneer we de ‘C’ van ICT toevoegen, breidt het domein zich uit met ‘communicatietechnologie’. Daarmee wordt de uitwisseling en optimalisatie van informatie tussen mensen en tussen mensen en computers of software bedoeld. ICT valt dus ook onder de IT. Wanneer we het vanaf nu over IT-studies hebben, kunnen daar ook zeker ICT-studies onder vallen. Laten we een kijkje nemen!    

IT studeren op mbo-niveau

Applicatie- en Mediaontwikkelaar (niveau 4):

Als applicatie- en mediaontwikkelaar leer je alles over het ontwerpen, ontwikkelen en testen van softwareapplicaties en websites. Tijdens deze studie op mbo-niveau maak je kennis met verschillende programmeertalen en werk je aan praktijkgerichte projecten: zowel individueel als in teamverband.

ICT-beheerder (niveau 4):

De opleiding tot ICT-beheerder richt zich op het beheren en optimaliseren van ICT-omgevingen. Je leert hoe je netwerken opzet en onderhoudt, hoe je problemen oplost en hoe je systemen beveiligt. Deze studie biedt een brede basis in systeembeheer, netwerkinfrastructuren en cybersecurity.

IT studeren op hbo-niveau 

Informatica:

In de hbo-studie Informatica komen thema’s zoals softwareontwikkeling, algoritmen en data-analyse uitgebreid aan bod. De opleiding richt zich op zowel theoretische als praktische vaardigheden, met veel aandacht voor projectmatig werken. Je kunt je tijdens je studie specialiseren in verschillende richtingen en je zo voorbereiden op een carrière als bijvoorbeeld softwareontwikkelaar, data-analist of IT-consultant.

Business IT & Management:

De opleiding Business IT & Management combineert informatica met bedrijfskunde. Je leert hoe je IT-oplossingen kunt inzetten om bedrijfsprocessen te verbeteren en te optimaliseren. Na het afronden van deze opleiding ben je in staat om als IT-manager of business consultant op te treden en een brug te slaan tussen technologie en bedrijfsstrategie.

IT studeren op wo-niveau

Kunstmatige Intelligentie:

Kunstmatige Intelligentie (AI) is een van de meest spannende en snelgroeiende vakgebieden binnen de IT. Je leert hoe je intelligente systemen kunt ontwerpen die zelfstandig leren en zelf beslissingen nemen. Deze opleiding geeft je de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen binnen de wetenschap, maar ook in het bedrijfsleven kun je aan de slag als bijvoorbeeld AI-specialist of data scientist.   

Computer Science:

Computer Science op wo-niveau is een diepgaande studie over de theorie en praktijk van informatica. Daarbij komen zeer technische en wetenschappelijke onderwerpen aan bod zoals de wiskundige onderbouwing van informatietechnologie. Met een diploma in Computer Science kun je aan de slag in diverse hightech sectoren in onder andere de rol van software-ingenieur, onderzoeker of IT-architect.

Hoe weet je of IT studeren bij jou past?

Maar hoe weet je nu of IT studeren iets voor jou is? Een goede eerste check is om na te gaan of je enthousiast werd van een of meer van de bovenstaande studies binnen de IT. Toch nog niet helemaal zeker? Probeer dan eens voor jezelf een (eerlijk) antwoord te formuleren op de vijf onderstaande vragen. Heb je op alle onderstaande vragen een ‘ja’ geantwoord? Gefeliciteerd: je bent een geboren IT’er en wij komen heel graag met jou in contact! Heb je alle vragen met ‘nee’ beantwoord: dan is IT studeren misschien niet de beste keuze voor jou. Daar gaan we!

1. Hou je van puzzels?

Dit klinkt misschien als een gekke vraag, maar als IT’er – zeker binnen een functie zoals software developer – zul je merken dat je veel ‘puzzels’ aan het oplossen bent. Elke code die je schrijft is eigenlijk weer een nieuw stukje van een grotere puzzel.  

2. Ben je creatief?

Je zult niet de eerste creatieveling zijn die de overstap maakt naar de IT. Bekijk bijvoorbeeld eens het verhaal van Justin die de overstap maakte van kunstenaar naar IT-professional. Creatief vermogen helpt je om net iets anders te denken over problemen en met verrassende oplossingen te komen – dat is zeer waardevol binnen de ICT.

3. Heb je affiniteit met IT en technologie?

Gaat je hart sneller kloppen van nieuwe technologische ontwikkelingen en ben je dol op bijvoorbeeld games, slimme apps of handige gadgets voor in huis? Dan voel je je waarschijnlijk snel thuis in de wereld van de IT.  

4. Heb je geduld?

Het hebben van geduld is een belangrijke eigenschap voor een IT’er. Bijvoorbeeld een app bouwen, leer je niet in een dag en is een proces van vallen en opstaan. IT studeren, voor welke studie je ook kiest, vraagt om geduld en een flinke portie doorzettingsvermogen.

5. Werk je graag samen met anderen?  

Anders dan sommige mensen vermoeden, werk je als IT’er veel in teamverband. Goede sociale en communicatieve vaardigheden zijn essentieel om goed samen te werken met je collega’s en tot een mooi eindproduct te komen.  

De voordelen en kansen van een IT-diploma

Wat levert IT studeren jou op en wat zijn je kansen en mogelijkheden nadat je je studie afgerond hebt? Allereerst is de kans dat je een goede baan vindt met een mooi salaris erg groot: er heerst namelijk een enorm tekort aan goede IT-medewerkers in ons land. Daarnaast geeft een baan in de ICT jou veel vrijheid. Anders dan een bakker of een dokter ben je niet aan een plaats gebonden en heb je vaak de mogelijkheid om flexibel en remote te werken vanuit huis of een tropisch eiland naar keuze! Als laatste staat de wereld van de IT nooit stil. Dit betekent dat er constant nieuwe ontwikkelingen en innovaties zijn en dat je altijd uitgedaagd wordt om te blijven leren en jezelf te blijven ontwikkelen – allesbehalve saai dus!

IT studeren via Newskool? Zo werkt dat!

IT studeren, lijkt jou dat wel wat? Newskool werkt volgens een unieke formule waarbij je een deeltijd IT studie (op hbo- of wo-niveau) volgt en ondertussen ervaring opdoet op IT-afdelingen van gave organisaties zoals Nike, Airbus, Van Dorp en SURF. Wij betalen je een goed salaris voor je werk en nemen de kosten voor je studie op ons. Daarnaast word je als Newskooler opgenomen in de ‘Newskool family’: een superleuke groep collega’s die graag hard werken en doelen behalen, maar ook zeker houden van een goed feestje! Denk jij geschikt te zijn om als Newskooler aan de slag te gaan en sta je te springen om je carrière een vliegende start te geven? Of wil je meer weten over het traineeship? Neem gerust contact op met Mabel voor al je vragen of bekijk hier alvast de vacature.