newskool logo
Menu
Aug 2024

De meest gevraagde IT-certificaten

Stel je bent in de gelukkige positie dat meerdere sollicitanten interesse tonen in jouw openstaande IT-vacature. Hoe ga je dan bepalen wie de meest geschikte kandidaat is? Opleiding, werkervaring, persoonlijkheid, enthousiasme, cultural fit… dat was het wel ongeveer, toch? Je bent aardig op weg, maar vergeet ook niet te kijken naar welke certificaten iemand behaald heeft! Certificaten worden binnen de IT namelijk steeds belangrijker en zijn een perfecte manier voor een werknemer om aan te tonen dat hij of zij over de juiste, specialistische kennis beschikt die voor jouw functie van belang is. De IT-wereld staat nooit stil. Daarom is het erg belangrijk voor IT-professionals om zich continu te blijven ontwikkelen en zijn certificaten veel meer dan een ‘leuke’ aanvulling op iemands opleiding of werkervaring. Toch is het ene certificaat het andere niet en vinden veel bedrijven het nog altijd lastig om te bepalen welke certificaten nu echt van meerwaarde zijn. Om je op weg te helpen zetten we de 5 meest gevraagde – en tevens zeer waardevolle – certificaten voor je op een rijtje.

meest gevraagde IT-certificaten

Top 5 meest gevraagde IT-certificaten

Wanneer je één of meerdere van de onderstaande 5 certificaten op iemands cv ziet staan, is dat een goed teken! Hieronder bespreken we namelijk de 5 meest gevraagde certificaten op dit moment voor IT’ers. Een kleine kanttekening: voor verschillende IT-functies kunnen verschillende IT-certificaten relevant zijn. Ook certificaten die hier dus niet genoemd worden, kunnen voor een specifieke functie zeker relevant zijn. Maar voor nu focussen we ons op 5 van de meest gevraagde IT-certificaten en leggen we je uit wat het certificaat inhoudt en wat de meerwaarde ervan is.

1. CompTIA A +

Wat het certificaat inhoudt: CompTIA A+ is een IT-certificaat op instapniveau gericht op algemene IT-professionals dat essentiële IT-vaardigheden en kennis test. Het omvat onderwerpen zoals hardware, software, netwerktechnologie, besturingssystemen, beveiliging en probleemoplossing.

Meerwaarde van het certificaat: Dit certificaat toont aan dat de IT-professional over de fundamentele technische vaardigheden en kennis beschikt die essentieel zijn voor basis IT-functies. Het certificaat is wereldwijd erkend en wordt vaak gezien als een springplank voor een carrière in IT.

2. Certified Information Systems Security Professional (CISSP)

Wat het certificaat inhoudt: CISSP is een certificering die relevant is voor alle IT-professionals die te maken krijgen met IT-security. Denk hierbij aan: informatiebeveiliging, risicobeheer, beveiligingsarchitectuur en meer.      

Meerwaarde van het certificaat: Het CISSP-certificaat is een must voor iedere beveiligingsprofessional binnen de IT. Het certificaat toont aan dat de medewerker beschikt over kennis van cybersecurity en deze kennis ook in de praktijk in kan zetten om software en netwerken nog veiliger in te richten.   

3. Cisco Certified Network Associate (CCNA)

Wat het certificaat inhoudt: De CCNA certificering is gericht op netwerkprofessionals. De certificering test de kennis van een medewerker op het ontwerpen, implementeren en beheren van netwerken.   

Meerwaarde van het certificaat: Met een CCNA-certificaat toont een professional aan dat hij of zij beschikt over alle essentiële kennis die nodig is voor het beheren en onderhouden van netwerkinfrastructuren binnen bedrijven.

4. Microsoft Certified: Azure Solutions Architect Expert

Wat het certificaat inhoudt: Deze certificering richt zich op IT-professionals die werken met de veelgebruikte, populaire cloudservice Microsoft Azure.  

Meerwaarde van het certificaat: Dit certificaat is van grote meerwaarde voor IT’ers die te maken krijgen met cloudbeheer of cloudarchitectuur. Dit certificaat toetst de vaardigheden van een IT’er in het ontwerpen van oplossingen die draaien op Microsoft Azure, inclusief onderdelen zoals netwerken, opslag en beveiliging.

5. Project Management Professional (PMP)

Wat het certificaat inhoudt: PMP is een van de meest prestigieuze projectmanagementcertificaten voor gevorderde projectmanagementprofessionals. Alle principes en verschillende fases van projectmanagement komen uitgebreid aan bod. Om deze certificering te doorlopen, heb je wel aantoonbare ervaring nodig als projectmanager en moet je aan een aantal strenge eisen voldoen.

Meerwaarde van het certificaat: Met een PMP-certificaat toont een potentiële werknemer aan dat hij of zij een professionele en zeer ervaren projectmanager is die een project van begin tot eind kan leiden en beheren.

Op zoek naar IT’ers met de juiste certificaten? Neem contact met ons op!

Vind je het, ondanks dat je nu de meest gevraagde IT-certificaten kent, nog altijd lastig om te bepalen welke IT’er geschikt is voor jouw bedrijf of organisatie? Dit snappen we wel: het vinden van een juiste match op alle vlakken met een potentiële medewerker, is niet gemakkelijk. Gelukkig helpen wij je daar graag bij! Wij hebben Newskoolers beschikbaar met de juiste ervaring en certificaten die bij jouw functie passen. Daarnaast beschikken onze Newskoolers over essentiële soft skills op het gebied van communicatie, samenwerken, problemen oplossen en leidinggeven. Want een goede IT’er – zeker vandaag de dag – beschikt over veel meer eigenschappen dan alleen kennis. Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn voor jouw organisatie? Bekijk hier ons aanbod en neem voor vragen of interesse gerust contact op met Bram.