newskool logo
Menu
May 2024

Nee leren zeggen

- gemakkelijker 'gezegd' dan gedaan

Ken je de oude filmklassieker ‘Yes Man’ met Jim Carrey in de hoofdrol nog? In de film komt de hoofdpersoon Carl, die op zijn zachtst gezegd nogal negatief in het leven staat, op een cursus in aanraking met een positiviteitsgoeroe. De goeroe adviseert hem om vanaf dat moment op alles in zijn leven ‘ja’ te zeggen. Het levert in eerste instantie veel komische momenten en geweldige avonturen op. Maar hij komt er uiteindelijk achter dat overal ‘ja’ op zeggen simpelweg niet kan. Het leven is geen Jim Carrey film, maar tussen het lachen door komen er wel een aantal belangrijke levenslessen voorbij. Want wij als mensen vinden het gemakkelijk om ergens ‘ja’ op te zeggen, maar ‘nee’ zeggen daarentegen vinden we vaak veel lastiger: zowel in ons persoonlijke leven, maar ook zeker op ons werk. Wat vinden we daar zo lastig aan? Waarom is het juist wel belangrijk om ‘nee’ te leren zeggen? En wat zijn gouden tips om vaker ‘nee’ te leren zeggen? We zochten het voor je uit!

Nee zeggen vinden we niet altijd gemakkelijk. Toch is het heel belangrijk om dat soms wel te doen. Lees hier hoe jij nee leert zeggen en ervaar de voordelen!

Wat vinden we zo lastig aan ‘nee’ leren zeggen?

Er zijn een aantal redenen waarom de meeste mensen een ‘nee’ verkopen erg lastig vinden. Hieronder lichten we er drie voor je toe.    

Sociale acceptatie

Als mensen zijn we, al vergeten we dat soms, nog altijd groepsdieren. Zonder de hulp van anderen konden we vroeger niet overleven. Sociale acceptatie: het gevoel dat anderen ons mogen, zit daarom heel diep in onze genen geworteld. Dit kun je bijvoorbeeld merken wanneer je baas je vraagt om nog even ‘snel’ een brandje voor hem of haar te blussen terwijl je eigenlijk al op weg naar huis bent. Want wat als je ‘nee’ zegt, word je dan nog wel geaccepteerd?          

Conflicten vermijden

Ondanks dat ‘nee’ zeggen meestal helemaal niet leidt tot een conflict, zijn veel mensen toch bang dat een ander teleurgesteld, boos of gekwetst zal zijn als ze ergens ‘nee’ op zeggen. Om het zekere voor het onzekere te nemen zeg je dan maar ‘ja’ tegen je beste vriend of je baas – alles beter dan een mogelijk conflict.        

FOMO

De term FOMO, ‘fear of missing out’, komt jou waarschijnlijk wel bekend voor. Je zit lekker rustig thuis op de bank en een vriend of vriendin nodigt je ineens uit voor een superleuk feestje. Je bent hard toe aan wat rust, maar deze buitenkans kun je eigenlijk niet missen: wat doe je? Ook op de werkvloer kan FOMO ervoor zorgen dat je vaker ‘ja’ zegt dan verstandig voor je is. Je agenda staat al bomvol, maar je blijft maar ‘ja’ zeggen tegen van alles, omdat je die promotie aan het einde van het jaar echt niet mis wil lopen.      

Waarom is het belangrijk om ‘nee’ te leren zeggen?

Een simpele oplossing om bovenstaande ‘problemen’ te voorkomen is dan toch simpelweg om wel overal ‘ja’ op te zeggen? Zo werkt het helaas niet. We sommen een aantal redenen op waarom het juist zo belangrijk is dat je ‘nee’ leert zeggen.

Voorkom overbelasting

Wanneer je overal ‘ja’ op zegt, is de kans groot dat je op een gegeven moment over je eigen grenzen heen gaat – het bordje wordt simpelweg te vol. Dit geldt zowel op je werk als ook in je privéleven. Een goede balans is heel belangrijk om niet overwerkt te raken of zelfs last te krijgen van een burn-out.

Het behouden van gezonde relaties

Je zult denken dat je juist goede relaties opbouwt met veel ‘ja’ zeggen. Want wie wil er nou niet een vriend of een collega die overal ‘ja’ op zegt? In de praktijk werkt dat toch anders: overal ‘ja’ op zeggen is simpelweg niet realistisch en schept verwachtingen die je vaak uiteindelijk niet waar kunt maken. In een gezonde relatie deel je met elkaar wat je denkt en voelt en daar hoort soms ook een ‘nee’ of een ‘liever niet’ bij.

Toon persoonlijk leiderschap

Iemand die persoonlijk leiderschap toont heeft de regie over zijn eigen leven. Wanneer je weet wat je wilt en wat je doelstellingen en dromen voor de toekomst zijn, is het makkelijker om ‘nee’ te zeggen. Jij bepaalt de koers!

Tips om vaker nee te leren zeggen

We weten nu waarom we het zo lastig vinden om ‘nee’ te zeggen en waarom het juist wel belangrijk is om dit te doen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan? We geven je een aantal korte tips mee die je helpen om vaker ‘nee’ te zeggen.

Neem de tijd

In sommige situaties hoef je niet gelijk antwoord te geven op een vraag of een verzoek. Het is niet onbeleefd om te zeggen dat je er even over na wilt denken en morgen met een antwoord komt. Zo gun je jezelf wat ruimte.   

Wees duidelijk

Mensen zijn er goed in om een ‘misschien’ te verkopen als ze eigenlijk al weten dat het antwoord ‘nee’ is. Wees liever gelijk duidelijk en eerlijk. 

De prijs van een ‘ja’

Bijvoorbeeld op de werkvloer is het soms ook goed om de consequenties die bij een ‘ja’ horen te bespreken. Je kunt een nieuwe taak prioriteit geven, maar dan schuiven andere taken vooruit in de planning.   

Oefen met ‘nee’ zeggen

Oefenen met ‘nee’ zeggen in minder belangrijke situaties, bijvoorbeeld wanneer je oma je nóg een stuk taart aanbiedt op haar verjaardag, kan je helpen om makkelijker ‘nee’ te zeggen in belangrijkere situaties. 

Herken situaties waarin je vaak ‘ja’ zegt

Sommige mensen vinden het in hun privéleven gemakkelijk om ‘nee’ te zeggen tegen vrienden, maar hebben er moeite mee om ‘nee’ tegen hun baas te zeggen – of andersom. Herken de momenten waarop jij het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen en probeer bij jezelf na te gaan waarom dat zo is.

Blijf altijd vriendelijk

Er zijn verschillende manieren waarop je ‘nee’ kunt zeggen – van rustig en vriendelijk tot boos en dwingend. Ons advies: zeg ‘nee’ op een vriendelijke en respectvolle manier en leg als je daar de behoefte aan hebt uit waarom je ‘nee’ zegt.   

Bij Newskool staat persoonlijke ontwikkeling voorop en daar hoort ook het aangeven van je wensen en grenzen bij. Meer weten over NewSkool of ben alvast benieuwd naar het traineeship waarin je werken bij toonaangevende opdrachtgevers combineert met een hbo- of wo-studie? Neem gerust contact op of bekijk hier alvast de vacature