newskool logo
Menu
Dec 2023

Op welke digitale vaardigheden let je bij het aannemen van nieuw personeel?

Ergens tijdens een willekeurig sollicitatiegesprek: “Vertel eens, hoe zit het met je digitale vaardigheden? Word, Excel… bekend mee? Social media, ook weleens van gehoord, neem ik aan? En videobellen, lukt dat een beetje?” Ondanks dat veel bedrijven en organisaties het belang van digitale vaardigheden erkennen, vinden ze het vaak lastig om te bepalen welke digitale vaardigheden tegenwoordig precies van belang zijn bij het selecteren en aannemen van nieuwe werknemers. De hoogste tijd om de belangrijkste digitale vaardigheden anno nu in kaart te brengen.

Newskool traineeship deeltijd studie voltijd werken digitale vaardigheden

De 7 belangrijkste digitale vaardigheden op een rijtje

Vroeger waren digitale vaardigheden vooral belangrijk binnen specifieke branches of sectoren. Tegenwoordig is er bijna geen baan meer te bedenken waar digitale vaardigheden niet van pas komen. Uit een onderzoek van het UWV blijkt dat digitale vaardigheden voor werkgevers zelfs een van de belangrijkste kwaliteiten zijn bij het aannemen van nieuw personeel. Maar wat zijn precies de digitale vaardigheden waar je als werkgever op moet letten? 

1. Informatieverwerking

Er komt tegenwoordig uit alle hoeken en gaten informatie op ons af. Iemand die ‘informatievaardig’ is, heeft het vermogen om deze informatie te structureren, op waarde te schatten en juist te interpreteren. Ook skills zoals het slim gebruikmaken van AI worden steeds belangrijker.  

2. Kennis van systemen

Ondanks dat we in de inleiding een beetje lacherig deden over een werkgever die een sollicitant vraagt of hij of zij bekend is met Word, is kennis van systemen zeker een belangrijke digitale vaardigheid. Zeker als je werkt met specifieke software of systemen, is het een voordeel als een potentiële werknemer hiermee uit de voeten kan. Denk bijvoorbeeld aan Exact, Afas of Salesforce.  

3. Computational thinking

Iemand die uitblinkt in computational thinking beschikt over een sterk analytisch en probleemoplossend vermogen. Deze persoon brengt feilloos in kaart welke stappen er nodig zijn om een probleem op te lossen en weet op een slimme manier technologie in te zetten om dat te realiseren.

4. Kennis van media

Met de opkomst van ‘fake news’ en andere kwalitatief minder goede informatie, moet je tegenwoordig ook online het kaf van het koren kunnen scheiden. Kennis van media en een onderscheid kunnen maken tussen waardevolle en minder waardevolle informatie is daarom tegenwoordig een musthave digitale vaardigheid.

5. Kennis van code

Code is een wereldwijde taal die steeds toegankelijker en belangrijker wordt – en zeker niet alleen voor ICT’ers. Dus vraag gerust of je sollicitant naast Engels ook een goed woordje ‘code’ spreekt. Een goede basiskennis van code is vaak al voldoende om digitale processen en systemen sneller en beter te begrijpen.  

6. Ervaring met werken in een online omgeving

Werk je als bedrijf of organisatie veel remote of online? Dan is iemand die daar ervaring mee heeft in het voordeel. Digitale vaardigheden op dit gebied zijn: uitstekende online communicatie met collega’s en klanten, effectief online samen kunnen werken en gezond verstand op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

7. Creativiteit 

Creativiteit verwacht je misschien niet in een lijstje met digitale vaardigheden. Toch is het een essentiële vaardigheid om digitale problemen op te lossen, tot nieuwe ideeën en inzichten te komen en soms net iets verder te denken dan zelfs de slimste computer kan.       

Newskool - pick your talent!

Ben je op zoek naar een talentvolle IT-professional die beschikt over uitstekende digitale vaardigheden? Wij helpen je graag! Naast de juiste digitale vaardigheden beschikken onze Newskoolers ook over perfecte communicatieve skills, zitten ze vol frisse ideeën en zijn ze ambitieus en leergierig. Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn voor jouw organisatie? Bekijk hier ons aanbod en neem voor vragen of interesse gerust contact op met Renée of Bram.