newskool logo
Menu
Jun 2022

Road to success

- maak kennis met Sara Wennekes

Windsurfster Sara Wennekes heeft een doel: een gouden plak binnenslepen op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 in de nieuwe windsurfdiscipline: windfoilen. In samenwerking met Talent Empowerment, een organisatie die talentvolle topsporters begeleidt in hun ontwikkeling naar de top, gaat NewSkool Sara ondersteunen en volgen op weg naar haar olympische droom. Ieder kwartaal brengen we daar verslag van uit de deze ‘road to success’ blogserie.

Maak kennis met Sara Wennekes

Maar er is meer: wij werken binnen NewSkool op dagelijkse basis samen met medewerkers die het beste uit zichzelf willen halen. NewSkoolers hebben als doel het afronden van een hbo- of wo-opleiding in combinatie met het opdoen van relevante werkervaring. En ook al is dit geen olympisch doel, het is zeker een topprestatie. Daarom volgen we tegelijkertijd met de ontwikkelingen van Sara, wisselende NewSkoolers die op weg zijn om hun dromen te verwezenlijken. Welke doelen stellen ze zichzelf, komen ze vergelijkbare obstakels tegen, waar halen ze de motivatie vandaan en welke momenten mogen gevierd worden?

Vanaf de volgende blog maken we kennis met de eerste NewSkooler, maar nu willen we eerst alles weten over Sara, wat haar plannen zijn voor de komende periode en ook wat windfoilen nu eigenlijk precies is.

Windfoilen: vliegen over het water

De eerste keer dat je als onwetende naar windfoilen kijkt, is de kans groot dat je denkt dat je spontaan gek geworden bent. Want zie je dat nou goed? Een surfplank die in plaats van op het water, boven het water zweeft? Ja, je ziet het goed: bij het windfoilen is de traditionele vin onder het surfboard vervangen door een zogeheten foil. Deze foil kun je het beste zien als een lange vin met aan de onderkant vleugels. Wanneer het board genoeg snelheid heeft, ontstaat er opwaartse druk en lift de vin het board omhoog en zweef je als het ware boven het water. Doordat de weerstand van je board op het water wegvalt, gaat windfoilen snel: heel snel!

Sara: “Windfoilen gaat nóg sneller dan gewoon windsurfen. Je merkt echt dat je minder weerstand hebt en je kunt dus met minder wind hogere snelheden behalen. De maximumsnelheid ligt boven de 50 km/u! Het is echt fantastisch om te doen en geeft een enorme kick.”

Een nieuwe olympische discipline

Ondanks dat windsurfen zelf zeker geen nieuwe sport is, is het onderdeel windfoilen dat wel. Deze spectaculaire discipline van het windsurfen groeit snel in populariteit en wordt mede daarom een nieuw onderdeel bij de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Terwijl sommige windsurfers liever bij de klassieke onderdelen blijven, ziet Sara juist kansen. “Ik hou van nieuwe dingen proberen en ik vind dat juist leuk aan het windfoilen: het staat echt nog in de kinderschoenen en er valt nog zo veel te leren en experimenteren. Iedereen in deze discipline begint op nul.”

Het belang van een doel

Op de vraag aan Sara of het hebben van een doel belangrijk is voor haar, twijfelt ze niet. “Ja, voor mij is het stellen van een doel heel belangrijk, het geeft mij houvast. Ik weet dat het een ambitieus doel is om wereld- en olympisch kampioen windfoilen te worden, maar ik weet aan de andere kant ook wat ik kan. Als je er zelf niet in gelooft, moet je er sowieso niet aan beginnen. En ik weet dat ik de komende periode iedere dag met windfoilen bezig ga zijn en er ook veel dingen voor moet laten, maar juist doordat ik zo’n duidelijk doel heb, kan ik mijzelf blijven motiveren.”

Vind je de komende periode spannend of ben je vooral enthousiast?

“Over het windfoilen zelf kan ik alleen enthousiast zijn en ervaar ik eigenlijk geen spanning. Ik hou ontzettend van de sport en de kick die het mij geeft. Ook geniet ik heel erg van het wereldje om de sport heen: het reizen en de leuke mensen die ik ontmoet. Afgelopen winter heb ik met een camperbusje door Spanje gereden en heb ik op veel mooie plekken mogen surfen. Veel gelukkiger krijg je mij niet!

Wat ik soms wel spannend vind, zijn de zaken eromheen. Ik draai nu helemaal alleen een campagne en ben grotendeels afhankelijk van sponsering om mijn sport te kunnen blijven doen. Ook werk in nu bijvoorbeeld samen met verschillende coaches en trainers. Ik ben daar heel dankbaar voor, maar ik weet ook dat het voor de toekomst beter is als ik één vaste trainer/coach heb. En ik hoop dat mijn busje het nog even volhoudt”, zegt Sara lachend.

Benieuwd naar beschikbare Newskoolers voor jouw organisatie of wil je meer weten over onze werkwijze? Lees het hier. Benieuw naar ons traineeship? Neem een kijkje.