newskool logo
Menu
Jul 2022

Verkeerde studiekeuze

en wat nu?

Je bent met veel energie en enthousiasme begonnen aan je studie, maar na verloop van tijd kom je erachter dat je een verkeerde studiekeuze gemaakt hebt. De studie is niet wat je ervan verwachtte, je komt erachter dat je passie toch ergens ander ligt of je vindt er gewoon simpelweg niets aan. Het overkomt zo’n één op de drie studenten. Het maken van een verkeerde studiekeuze kan heel vervelend zijn, maar is geen reden tot totale paniek. Het is vooral de vraag hoe je nu verder gaat en keuzes weet te maken die wel goed bij je passen en je gelukkig maken. Om je een beter idee te geven wat je kunt doen wanneer je een verkeerde studiekeuze gemaakt hebt, zetten we een aantal tips en mogelijkheden voor je op een rijtje.

Verkeerde studiekeuze

3 opties bij het maken van een verkeerde studiekeuze

Wanneer je een verkeerde studiekeuze maakt, heb je een aantal opties. Hieronder bespreken we er drie.

1. Switchen
Zoals de naam al doet vermoeden, betekent switchen dat je van studie gaat wisselen en dus niet stopt met studeren. Ga in gesprek met je studiebegeleider of decaan, want soms is er meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Zo kun je bijvoorbeeld vaak een deel van je behaalde studiepunten gewoon meenemen naar je volgende studie!

2. Stoppen
Je kunt er ook voor kiezen om helemaal (of tijdelijk) te stoppen met je studie. Dit is een goede optie als je echt even niet meer weet wat je wilt en hier rustig over na wilt denken. Ga bijvoorbeeld een tijdje werken of maak een reis om helemaal tot jezelf te komen.

3. Werken én studeren
Wil je eigenlijk gewoon veel liever aan het werk, maar heb je wel de wens om je studie af te ronden? Dan kan de combinatie van werken en studeren iets voor jou zijn. Zo kun je bij Newskool een traineeship volgen waarin je fulltime werkt bij gave, toonaangevende werkgevers en in deeltijd je hbo- of wo-studie naar keuze afrondt. En ondertussen ontwikkel je waardevolle hard- en soft skills door het volgen van interessante cursussen en trainingen.  

Praat erover met anderen

Wanneer je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, is het heel belangrijk om hier met anderen over te praten. Zij kunnen je niet alleen geruststellen, ze kunnen je ook nieuwe ideeën en inzichten geven. Maak allereerst altijd een afspraak met een studieadviseur om over je twijfels te praten – daar zijn ze voor. Ook kan het waardevol zijn om met ouderejaars studenten te praten: zij weten vaak beter wat je te wachten staat en hebben zelf misschien ook ervaring met het maken van een verkeerde studiekeuze. Daarnaast kunnen je familie en vrienden ook een waardevolle hulplijn zijn. Zij kennen jou immers als geen ander en kunnen goed met je meedenken over je keuze.

Een aantal laatste, geruststellende woorden
Veel studenten die een foute studiekeuze hebben gemaakt, zijn vaak teleurgesteld en hebben soms zelfs het gevoel dat ze gefaald hebben. Dit zijn begrijpelijke gevoelens, maar besef je ook dat kiezen voor je eigen geluk nooit een foute keuze is. Iedereen maakt keuzes in het leven die minder goed uitpakken: dat hoort bij persoonlijke groei. En juist door te weten wat je niet wilt, weet je ook veel beter wat je wél wilt.

Newskool to the rescue!

Lijkt de eerder genoemde combinatie van werken en studeren jou wel wat? Newskool helpt je graag! Newskool geeft talentvolle starters op de arbeidsmarkt de unieke mogelijkheid om betaald te werken en studeren. Een hele interessante keuze voor starters die toch nog graag een studie af willen ronden, maar tegelijkertijd niet kunnen wachten om te beginnen aan hun professionele carrière op de werkvloer. Hoe het werkt? In ons traineeship werk je als medewerker fulltime op ICT-afdelingen van toonaangevende opdrachtgevers en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie naar keuze af. Wij betalen je volledige studie en voor je werkzaamheden ontvang je een marktconform salaris. Lijkt dat je wel wat? Neem gerust contact met ons op of bekijk de vacature.