Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Om te voorkomen dat je enthousiasme omslaat in spanning, of nog erger in onzekerheid, is een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek van groot belang. We geven je daarom graag een aantal tips mee die je helpen om jezelf zo goed mogelijk aan je nieuwe werkgever te presenteren. We kunnen je helaas niet garanderen dat je aangenomen wordt, maar met de juiste voorbereiding weet je in ieder geval dat het aan je sollicitatiegesprek niet zal liggen!
Daar gaan we! Neem onderstaande tips aandachtig door en maak wanneer nodig notities zodat je ze later nog eens kunt bekijken.
Natuurlijk heb je het bedrijf waar je gaat solliciteren al even online opgezocht – toch? Het is ook goed om naast de website een blik te werpen op hun social media. En kijk bijvoorbeeld eens online wat je op andere kanalen kunt vinden over het bedrijf. Bonustip: als je weet met wie je een sollicitatiegesprek hebt, zoek deze personen dan eens op, bijvoorbeeld op LinkedIn. Wie weet hebben jullie wel gedeelde interesses of connecties: altijd een fijne binnenkomer.
Heb je een screenshot gemaakt van de vacature (heel slim) of staat de vacature waar je op solliciteert nog online? Bekijk deze dan nog eens en schrijf bijvoorbeeld kort op hoe jij aan de genoemde functie-eisen voldoet. Worden er competenties in de vacature genoemd, bekijk ook deze nog eens aandachtig.
Een sollicitatiegesprek is jouw moment om te shinen. Maar omdat je vaak maar kort de tijd hebt om jezelf te presenteren, is het belangrijk om vooraf te bepalen wat je zéker wel over jezelf wilt vertellen en wat misschien minder belangrijk is. Zorg er ook voor dat je verhaal een logische structuur heeft en sla niet te veel zijwegen in. Oefen het gerust een keer met een vriend of vriendin en vraag om kritische feedback.
De kans is groot dat de klassieke vraag, “wat zijn je sterke punten en wat zijn je zwakke punten?” voorbij komt. Dus je kunt je daar maar beter op voorbereiden. Maak een lijstje van sterke en zwakke punten en leg deze ook eens voor aan wat mensen die dicht bij je staan. Wie weet hebben ze aanvullingen waar je zelf nog helemaal niet aan gedacht had.
Zoals de bekende uitspraak luidt: “Dress for the job you want, not the job you have.” Deze uitspraak is misschien een beetje kort door de bocht, maar een kern van waarheid zit er zeker in. Nette kleding en een verzorgde uitstraling helpen je met de indruk die je achterlaat bij je potentiële nieuwe werkgever. Kanttekening: het verschilt wel enorm per bedrijf en branche wat de ‘dresscode’ daar is. Bij een hippe start-up kleden mensen zich namelijk echt anders dan op een advocatenkantoor.
Zonder glazen bol blijft het lastig om precies te weten welke vragen ze jou gaan stellen. Toch, is het goed om je voor te bereiden op een aantal standaardvragen die vaak gesteld worden tijdens sollicitatiegesprekken: van “waarom wil je hier werken?” tot “waar wil je over 5 jaar staan?” Online vind je een schat aan ‘veelgestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken’ die je op weg kunnen helpen.
Voor het vinden van een match zijn altijd twee partijen nodig. Vergeet daarom niet om zelf ook vragen te stellen tijdens je sollicitatie. Zo krijg je een goed beeld of de functie jou op het lijf geschreven is of toch misschien niet helemaal is wat je zoekt. Goede vragen laten daarnaast zien dat je hebt nagedacht over de functie en het bedrijf waar je solliciteert – daar scoor je punten mee.
Aan de hand van deze tips heb je een goed idee wat je wél moet doen tijdens een sollicitatie en hoe je een sollicitatiegesprek kunt voorbereiden. Maar wat zijn de no-go’s? Laten we ermee beginnen dat je nooit te laat moet komen voor dit gesprek. Probeer verder de tijd in de gaten te houden en niet te lang bij één vraag te blijven hangen. Denk ook aan je houding: zit rechtop, kijk vriendelijk en kijk je gesprekspartner(s) aan als je tegen ze praat. Praat daarnaast altijd met respect over je vorige werkgevers en kraak ze niet af, zelfs als je daar wel reden toe hebt. Jouw professionaliteit zal gewaardeerd worden.
Heb je van deze blog zin gekregen om te solliciteren en lijkt het jou wel wat om als ICT-er aan de slag te gaan, terwijl je betaald een hbo- of wo-studie afrondt? Dan is Newskool misschien wel iets voor jou! Benieuwd? Bekijk hier alvast ons traineeship en neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!