newskool logo
Menu
Mar 2025

Zo deal je met perfectionisme

Ben jij een perfectionist? Je bent niet de enige! Zo’n kwart van de Nederlanders omschrijft zichzelf als perfectionist en dat aantal blijkt per generatie alleen maar te groeien. Perfectionisme is een hele mooie eigenschap, want je combineert doorzettingsvermogen met een scherp oog voor detail en doet er alles aan om perfect werk te leveren. Maar helaas kleven er ook nadelen aan perfectionisme. Constant het beste uit jezelf halen, kost erg veel energie en brengt druk met zich mee. Ook vergeten perfectionisten in hun eindeloze streven naar perfectie nog weleens terug te kijken op de dingen die ze al bereikt hebben en vinden ze het lastig om te accepteren dat iets soms ‘goed genoeg’ is. Gelukkig kun je omgaan met perfectionisme wel leren: we zetten graag een aantal inzichten voor je op een rijtje.

Praten

Accepteren kun je leren

Het is erg frustrerend voor perfectionisten dat we in een wereld leven die niet perfect is: mensen maken fouten en er gebeuren nu eenmaal dingen waar je geen invloed op hebt. In plaats van je hier constant over te frustreren, kun je voor je eigen gemoedstoestand de strijd beter opgeven en accepteren dat niet alles perfect is. Focus je op zaken waar je zelf invloed op hebt en accepteer dat je sommige dingen niet kunt veranderen. En sorry dat we het moeten zeggen, maar ook jij bent helaas niet perfect. Ook jij maakt fouten en dat is geen persoonlijk falen, maar onderdeel van jouw persoonlijke ontwikkeling of soms gewoon onderdeel van ‘mens’ zijn – accepteer dat!

‘Goed’ is goed genoeg

“Waarom zou je voor een 8 gaan als je ook voor een 10 kunt gaan?” Een herkenbare vraag die perfectionisten zichzelf graag stellen. Maar hoeveel energie kost het om van een 8 een 10 te maken en gaat dit niet ten koste van de voortgang van een taak of project? Dat laatste is helaas vaak wel het geval. De valkuil van perfectionisten is namelijk dat ze zich verliezen in details die er uiteindelijk niet zo toe doen. Daarnaast zorgt het constant nastreven van perfectie voor veel druk en stress. Laat het los en maak van ‘goed’ het nieuwe ‘perfect’.

Wat gaat er eigenlijk wél goed?

Het is voor perfectionisten belangrijk om zich te blijven beseffen wat er wél goed gaat. Ze hebben namelijk vaak de neiging om zich te veel te focussen op wat er fout gaat – of kan gaan. Fouten zijn de vijand van de perfectionist en waar anderen een foutje als een kleine tegenslag zien, kan een perfectionist het interpreteren als het begin van een catastrofe. Gelukkig kun je als perfectionist wel leren om enerzijds je hoge standaarden positief in te zetten en anderzijds te beseffen dat fouten onderdeel van een proces zijn. Focus je op alles wat wel goed gaat en neem fouten voor lief.

Vier je overwinningen

Sommige perfectionisten vinden het lastig om te genieten van hun prestaties. Ze hebben er nog steeds niet helemaal vrede mee dat hun 8 ook een 10 had kunnen zijn of ze storten zich na een project gelijk weer op een nieuw project. Binnen Newskool zijn we groot voorstander van het ‘dedicate and celebrate’ principe: hard werken en tot het uiterste gaan, maar ook vieren als we successen behalen. Voor perfectionisten – bij ons werken er ook veel – is dat een goede manier om even op adem te komen en bewust stil te staan bij hun prestaties.

Newskool en perfectionisten

Binnen Newskool werken ook veel medewerkers die perfectionistisch zijn. Ze willen altijd het beste werk leveren en stellen hoge eisen aan zichzelf. Dit moedigen wij natuurlijk alleen maar aan. Om te voorkomen dat ze in de eerder genoemde valkuilen trappen, steken we veel tijd in de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers. We merken namelijk dat perfectionisme soms voortkomt uit een angst om fouten te maken, kritiek te krijgen of afgewezen te worden. Daarom maken we voor iedereen een persoonlijk ontwikkelplan waarin je jezelf goed leert kennen en waarbij het maken van fouten onderdeel van je ontwikkeling is. Zo leer je – perfectionist of niet – om stevig in je schoenen te staan en het beste uit jezelf te halen op de werkvloer! 

Wil je jezelf persoonlijk ontwikkelen en tegelijkertijd werken aan uitdagende projecten bij toonaangevende opdrachtgevers? Ontdek ons traineeship en neem contact op om de mogelijkheden te bespreken!